Goudkoers? Lange voorgeschiedenis
Goud wordt al eeuwenlang voor vele doeleinden gebruikt. De handel in goud zou teruggaan tot de 26ste eeuw voor Christus. Toen gebruikten de Egyptenaren het al als betaalmiddel. Sindsdien werd de handel in goud populair en winstgevend. En dus werd ook de goudkoers een belangrijke factor.
Goudkoers zorgt voor goldrush
Het opvallendste voorbeeld uit de goudgeschiedenis? De goldrush in California. Daar werd in 1848 goud gevonden in een rivier. Dat was afkomstig van een onderzeese vulkaan die 400 miljoen jaar eerder lava en mineralen had uitgespuwd. De ontdekking leidde tot een goudkoorts: duizenden Amerikanen trokken naar California om er hun geluk te beproeven.
Belang van goudkoers voor beleggingen
Goud heeft ook vandaag een hoge waarde. Steeds meer mensen investeren in goud, omdat het een slimme manier van beleggen is. Want stop je je geld in goud, en gaat de goudkoers omhoog? Dan kun je veel geld verdienen. Zeker als je op het juiste moment je goud verkoopt.
Goudkoers stijgt gestaag
De laatste decennia deed de goudkoers het goed. Zo was er tussen 1999 en 2009 een globale stijging van de goudkoers. De goudprijs vertoonde in die periode wel af en toe een daling, maar globaal bleef de prijs van het goud stijgen. Wie vandaag zijn goud verkoopt, doet er dus vaak winst mee.
Goudkoers tijdens de crisis?
De financiële crisis van de laatste jaren ontgaat niemand. Hoe de goudkoers het tijdens deze crisisperiode deed? Heel goed. De goudprijs bleef stijgen, en dat maakte goud tot een van de betrouwbaarste investeringen tijdens de crisis.
Ook als je nog verder in het verleden kijkt, zie je dat de goudkoers economische crisissen opvallend goed doorstaat. Ja, de goudprijs vertoont af en toe een klein, tijdelijk dipje. Maar over de hele lijn blijft de goudkoers stijgen. Grote blijvende dalingen kwamen nog niet voor.
Waarom blijft de goudkoers voordelig?
Waarom de goudprijs vrij constant blijft stijgen? Omdat verschillende factoren de prijs van het goud beïnvloeden. Die werken constant op elkaar in, waardoor de winst van de ene factor het verlies van de andere compenseert. Het resultaat: de goudkoers blijft stabiel, en stijgt langzaam maar zeker.